The Old Absinthe House on Bourbon Street is a New Orleans icon. The absinthe they serve is the real thing too, not some cheap imitation. Among the oldest bars in New Orleans, the Old Absinthe Bar goes back to 1752, though it was out of commission for a few years after the building burned down. Two Spaniards brought the bar back to life and made the Old Absinthe House one of the city’s coolest bars.
"...donde se servìa verdadera absenthia, no una imitaciòn barata..." Un incendio la destruyò en 1788 hasta que "dos españoles volvieron el bar a la vida e hicieron de The Old Absinthe House uno de los mejores lugares de la ciudad."
*-*
Del llibre Els Altres Catalans:
Si macerem herbes, alcohol, história i catalans, més enllade ratafia* també en surt l'absenta frappé, com la quedes del segle xix se serveix a The Old Absinthe House,l'ànima del barri Francés de Nova Orleans.**
Uns glopets d'absenta ens poden emboirar el cap i fernos imaginarque de cop i volta som a l'any 1806 a Nova Orleans. El jazz encarano hi sona, peró la llengua catalana, sí. De fet, ja fa anys que se sentpels carrers. Una colónia de comerciants catalans hi té els dos peusposats des del mandat, entre els anys 1782 i 1791, del governadorde Louisiana Esteve Miró (Reus, 1744 - Bergara, 1795), tambéfundador de Fort Miró, una fortificació sobre l'assentament indiOuachita que és la base de l'actual ciutat de Monroe. El governantreusenc impulsa una política d'implantació de població que fapassar de 7.500 a 50.000 el nombre d'habitants, especialmentacadians quebequesos, catalans i canaris. Miró és responsable de lareconstrucció del símbol d'identitat de Nova Orleans, l'anomenatbarri Francés, que ha quedat practicament destruit del tot desprésdel gran incendi del 1788.Els barcelonins Josep Font i Francesc Juncadella xerren com acasa. A la petita París de Nord-américa hi han fundat Juncadella €Font, una empresa importadora de vins i queviures secs. Fer venirproductes de Catalunya a Louisiana els ha anat la mar de bé. Faquatre anys que s'hi dediquen i el negoci creix i els estocsreclamen espai. Compren un solar al 240 de Bourbon Street,cantonada Bienville Street. 1 allí, el 1806 neix un altre emblema dela ciutat, on a partir de 1826 ja es comencen a servir begudes demanera més o menys informal, inclosa l'absenta, que de mica enmica s'anirá popularitzant.El 1820 ha mort Juncadella i Font, el seu soci, torna a Barcelona,deixant el negoci en mans dels nebots de la vídua Juncadella, RosaAleix. Des d'aleshores el local fa de sabateria, de botiga dequeviures..., fins a convertir-se en The Aleix's Coffee House l'any1846. I arriba el moment que catapulta el negoci. Jacint Aleix pareha mort el 1861 i Jacint Aleix fill —que el 1872 funda el NewOrleans Athletic Club, encara avui una de les prestigiosesinstitucions de la ciutat— contracta després de la Guerra Civilamericana al bárman barceloní Gaietá Ferrer el 1869. Ferrer ve detreballar al bar del Teatre de P'Ópera de Nova Orleans i té la mátrencada preparant l'absenta frappé a l'estil parisenc, conegudapopularment com «el monstre verd» pels detractors o «la fadaverda» pels amants. Siguin monstres o fades, el cert és quePabsenta té una graduació tal que cada dia sembla Mardi Gras iveus disfressats fins i tot els que no hi van si et passes de mida.
A The Old Absinthe House s'hi han collocat unes fonts demarbre verd importades de Franca, tot un monument de la nit dela riba del Mississipí. Els sortidors van degotant sobre les culleresforadades on l'aigua ben freda es filtra i va desfent els terrossos desucre en l'absenta. L'absenta frappé de Ferrer esdevé pura fama ifinalment ell mateix es converteix en propietari del negoci el 1874,En canvia el nom, que passa a ser The Absinthe Room; el 1886, TheOld Absinthe Room, i finalment el 1890, ja en mans delsdescendents, després de la mort de Gaietá Ferrer l'any abans, TheOld Absinthe House, fins als nostres dies.Les fonts d'absenta deixen una llarga nómina de torratsanónims peró també de clients ilustres al llarg dels seus prop dedos-cents anys de vida, com ara els cantants Frank Sinatra ¡i LizaMinnelli, Pactriu Sarah Bernhardt...(Els Altres Catalans, David de Montserrat i Nonó)
* La ratafía es un licor dulce, elaborado a partir de la maceración de distintos frutos, hierbas y especias en un alcohol de base, generalmente aguardiente. Según el método y costumbres de la zona geográfica donde se elabore, la composición varía considerablemente.
** Si maceramos hierbas, alcohol, historia y catalanes, más allá
de ratafía también sale la absenta frappé, como la que
desde el siglo XIX se sirve en The Old Absinthe House,
el alma del barrio Francés de Nueva Orleans.
No hay comentarios:
Publicar un comentario