viernes, 30 de julio de 2021

Dos catalanes y The Old Absinthe House on Bourbon Street New Orleans




The Old Absinthe House on Bourbon Street is a New Orleans icon. The absinthe they serve is the real thing too, not some cheap imitation. Among the oldest bars in New Orleans, the Old Absinthe Bar goes back to 1752, though it was out of commission for a few years after the building burned down. Two Spaniards brought the bar back to life and made the Old Absinthe House one of the city’s coolest bars.
"...donde se servìa verdadera absenthia, no una imitaciòn barata..." Un incendio la destruyò en 1788 hasta que "dos españoles volvieron el bar a la vida e hicieron de The Old Absinthe House uno de los mejores lugares de la ciudad." 

*-*

Del llibre Els Altres Catalans:

Si macerem herbes, alcohol, história i catalans, més enlla
de ratafia* també en surt l'absenta frappé, com la que
des del segle xix se serveix a The Old Absinthe House,
l'ànima del barri Francés de Nova Orleans.**
Uns glopets d'absenta ens poden emboirar el cap i fernos imaginar
que de cop i volta som a l'any 1806 a Nova Orleans. El jazz encara
no hi sona, peró la llengua catalana, sí. De fet, ja fa anys que se sent
pels carrers. Una colónia de comerciants catalans hi té els dos peus
posats des del mandat, entre els anys 1782 i 1791, del governador
de Louisiana Esteve Miró (Reus, 1744 - Bergara, 1795), també
fundador de Fort Miró, una fortificació sobre l'assentament indi
Ouachita que és la base de l'actual ciutat de Monroe. El governant
reusenc impulsa una política d'implantació de població que fa
passar de 7.500 a 50.000 el nombre d'habitants, especialment
acadians quebequesos, catalans i canaris. Miró és responsable de la
reconstrucció del símbol d'identitat de Nova Orleans, l'anomenat
barri Francés, que ha quedat practicament destruit del tot després
del gran incendi del 1788.

Els barcelonins Josep Font i Francesc Juncadella xerren com a
casa. A la petita París de Nord-américa hi han fundat Juncadella €
Font, una empresa importadora de vins i queviures secs. Fer venir
productes de Catalunya a Louisiana els ha anat la mar de bé. Fa
quatre anys que s'hi dediquen i el negoci creix i els estocs
reclamen espai. Compren un solar al 240 de Bourbon Street,
cantonada Bienville Street. 1 allí, el 1806 neix un altre emblema de
la ciutat, on a partir de 1826 ja es comencen a servir begudes de
manera més o menys informal, inclosa l'absenta, que de mica en
mica s'anirá popularitzant.

El 1820 ha mort Juncadella i Font, el seu soci, torna a Barcelona,
deixant el negoci en mans dels nebots de la vídua Juncadella, Rosa
Aleix. Des d'aleshores el local fa de sabateria, de botiga de
queviures..., fins a convertir-se en The Aleix's Coffee House l'any
1846. I arriba el moment que catapulta el negoci. Jacint Aleix pare
ha mort el 1861 i Jacint Aleix fill —que el 1872 funda el New
Orleans Athletic Club, encara avui una de les prestigioses
institucions de la ciutat— contracta després de la Guerra Civil
americana al bárman barceloní Gaietá Ferrer el 1869. Ferrer ve de
treballar al bar del Teatre de P'Ópera de Nova Orleans i té la má
trencada preparant l'absenta frappé a l'estil parisenc, coneguda
popularment com «el monstre verd» pels detractors o «la fada
verda» pels amants. Siguin monstres o fades, el cert és que
Pabsenta té una graduació tal que cada dia sembla Mardi Gras i
veus disfressats fins i tot els que no hi van si et passes de mida.

 

A The Old Absinthe House s'hi han collocat unes fonts de
marbre verd importades de Franca, tot un monument de la nit de
la riba del Mississipí. Els sortidors van degotant sobre les culleres
foradades on l'aigua ben freda es filtra i va desfent els terrossos de
sucre en l'absenta. L'absenta frappé de Ferrer esdevé pura fama i
finalment ell mateix es converteix en propietari del negoci el 1874,
En canvia el nom, que passa a ser The Absinthe Room; el 1886, The
Old Absinthe Room, i finalment el 1890, ja en mans dels
descendents, després de la mort de Gaietá Ferrer l'any abans, The
Old Absinthe House, fins als nostres dies.

Les fonts d'absenta deixen una llarga nómina de torrats
anónims peró també de clients ilustres al llarg dels seus prop de
dos-cents anys de vida, com ara els cantants Frank Sinatra ¡i Liza
Minnelli, Pactriu Sarah Bernhardt...

(Els Altres Catalans, David de Montserrat i Nonó)

La ratafía es un licor dulce, elaborado a partir de la maceración de distintos frutos​, hierbas y especias en un alcohol de base, generalmente aguardiente. Según el método y costumbres de la zona geográfica donde se elabore, la composición varía considerablemente.

** Si maceramos hierbas, alcohol, historia y catalanes, más allá
de ratafía también sale la absenta frappé, como la que
desde el siglo XIX se sirve en The Old Absinthe House,
el alma del barrio Francés de Nueva Orleans.


No hay comentarios:

Publicar un comentario